Luonnostellaan

Luonto-ohjaajan hyvinvointipalvelut

Luonnostellaan

Luonto-ohjaajan hyvinvointipalvelut

Luontopolun aloitus

Kirkkojärven luonto- ja kulttuuripolku lähtee Finnentien tuntumasta. Infotaulussa on kivasti tietoa Kirkkojärvellä asustavista linnuista ja kasveista.

Esteetön reitti

Polun alkupää on helppokulkuista myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Lintutornista voit katsella kaunista Kirkkojärveä ja tulevan reitin maisemaa.

Tulille

Jos olet menossa laavulle, kannattaa ottaa muutama klapi mukaan. Ilkivallan vuoksi nuotiopuita ei ole toimitettu Kangasalan kaupungin toimesta vähään aikaan.

Rantakoiviston lintutorni

Uusi lintutorni, levähdyspaikka on aivan Rantakoiviston puiston ja frisbeegolf-radan tuntumassa.

Polku kapenee

Tästä eteenpäin polku on kapeaa, mutta pitkospuut jatkuvat kosteikon yli. Luintopolku viitoitusta seuraamalla pysyt oikealla reitillä.

Nousu pellonreunaan ja vasemmalle

Tähän loppuvat pitkospuut toviksi ja kuljetaan pellonreunaa. Jokainen vuodenaika on erilainen ja antaa tällekin reitille hienosti aina uuden ilmeen. Näin keväällä jokapuolelle näkee hyvin, kun kasvu ei ole vielä alkanut.

Kohti Liuksialankujaa ja vasemmalle

Pienen metsäosuuden jälkeen näkymät pellonreunaa kuljettaessa on maaseutumaisemaa parhaimmillaan. Mieli rentoutuu ja askeleet vievät eteenpäin kuin itsestään.

Liuksialan koivukujaa kohti kartanoa

Alkupäässä kannattaa poiketa polulta karjalaisen kulttuurin pariin Äijälä-taloon. Kangasalan Karjalaseura on vaalinut karjalaiperinteitä erilaisin kokoelmin ja näyttelyin. Matkan jatkuessa koivukujaa pitkin, olo on kuin kuningatar Kaarina Maununtyttärellä, kartanon rouvalla aikoinaan, joka silmäilee

Leivintielle

Leivintiellä erkaannukaan Kirkkojärvestä ja autojen äänet vaimenevat, ollaan kuin vanhassa kotimaisessa elokuvassa.

Laskuojan yli

Leivintieltä kuljetaan pellonreunaa kohti rantaa. Kirkkojärvestä laskee vesi Taivallammiin, ylitse pääsee tukevaa siltaa pitkin.

Kaunista ojanvartta

Pitkospuut kulkevat aivan laskuojan kyljessä kohti levähdyspaikkaa.

Evästelyä ennen patoa

Aurinkoinen eväshetki poissa liikenteen melusta. Oikealle jatkuu luontopolku ja vasemmalta löydät padon muutaman sadan metrin päästä.

Pato

Kirkkojärvestä vesi virtaa Taivallammiin padon kautta. Kasvillisuus on tavanomaista kosteikoille.

Kuin vanhassa kylässä kulkisi

Restaurannalle koivikossa ja hetki pitkin Kylä-Aakkulan tietä, jonka varrella on hevosia ja vanhoja rakennuksia, katseltavaa riittää. Voit kulkea samalla polulla usea erilasien maiseman poikki, tunnelmasta toiseen.

Luonnon kauneutta

Matkalle kannattaa ottaa mukaan kiikarit runsaslukuisten lintujen tarkkailuun ja välillä kurkkia mitä maasta pilkistää. Punamaljakkaat ovat kuin väripilkku keväisessä luonnossa.

Lahdentien alitse

Alikulkutunneli on matala, varo päätäsi. Tullaan terveyskeskuksen pihapiiriin ja jatketaan siitä ohi kohti kirkonkylää.

Terveyslähteen vettä pulloon

Uskaltaisitko täyttää juomapullosi Kangasalan terveyslähteestä, jonka vettä on myyty ympäri maailmaa?

Kuohunlahdelle

Puisto Kuohunlahdella on kaunis ja helppokulkuinen. Kesäisin penkeillä voi istahtaa ja ihailla kukkaistutuksia ja pesiviä lintuja. Vanhat, isot puut varjostavat polun kuumina päivinä paikaksi, jossa voit levähtää tovin kaiken kiireen keskellä.

Kirkonkylä lähestyy

Aivan Lahdentien vierestä kulkeva polku ohittaa hautausmaan

Onko nälkä?

Tässä kohtaa retkeä, kun on kävelty kymmenisen kilometriä, voi olla jo nälkä. Pokkea sushille. Ehkä tarvitsen yösijaakin, kun Kangasalla on paljon muutakin katsottavaa luonto- ja kulttuuripolun lisäksi, majoitu täydellä vatsalla hotelliin ja jätä auto parkkitaloon. Uimahallissa voit käydä vielä virk