Luonnostellaan

Luonto-ohjaajan hyvinvointipalvelut

Luonnostellaan

Luonto-ohjaajan hyvinvointipalvelut

Kivet kuin jumalia, kalliot kuin maailman raja

Kiviä on käytetty uhrikivinä, sadon suojelijoina, palvontapaikkoina, suojina, viestitauluina, rakennusmateriaalina ja kummajaisina. 

Tonttukivien on uskottu Merikarvialla lisäävän satoa, pellonvartijakivinäkin tunnettuja. Kiviaiojen ympäröimien peltojen keskeltä voit löytää näitä 170-vuotiaita haltijoita.

Kummakivi Ruokolahdella nököttää kaikessa komeudessaan kuperalla kalliolla.

Koukun pitkäkivi, rapakivinen siirtolohkare, joka on jääkauden jälkeen pienentynyt, mutta jykevä edelleen ja rauhoitettu.

Pirunkallio Hattuvaarassa on noin 10 000 vuotta sitten luoteesta tulleen mannerjään paikallisesta kallioperästä irtirepäisemä poikkeuksellisen suuri siirtolohkare. Siirtolohkarekasauma on syntynyt paikalleen sulaneen, liikuntakykynsä menettäneen ns. kuolleen jään sulaessa. Pirunkallion koostumuksesta johtuen sen kiviaines on helposti rapautuvaa. Säätilan muutosten aiheuttamat mekaaniset rapautumisen merkit ovat helposti havaittavissa. Onkaloiden katoista on pudonnut jopa useiden kymmenien kilojen painoisia lohkareita. Aikoinaan Pirunkallion ohi on kulkenut Venäjältä Suomeen pirtua salakuljettaneiden trokareiden reitti, Pirtupolku.

Parikkalan Kesusmaan kylään on kasaantunut kookkaita siirtolohkaireita harvinaisen suuri ryhmä. Siirtolohkareet muodostavat luolia ja siltamaisia rakennelmia.

Kalliomaalauksia

asjljHS

Astuvansalmi

Linnavuoria

Minä olen tekstikappale. Kirjoita tähän mitä haluat.Voit kertoa tässä vaikkapa hieman itsestäsi tai sivujesi tarkoituksesta.

Päijälän linnavuorelle pääsee autolla. Infotaulut kertovat alueesta kattavasti. 2020 kävelyreitti uusittiin helppokulkuisemmaksi.