Luonnostellaan

Luonto-ohjaajan hyvinvointipalvelut

Luonnostellaan

Luonto-ohjaajan hyvinvointipalvelut

Kaikki tiet vievät Tuulokseen, lapsuusmaisemiini

Kotipesän tarinan maisemat sijoittuvat Tuulokseen ja etupäässä Juttilaan. Tuuloksessa on paljon nähtävää ja koettavaa aina kotiseutumuseosta linnavuoreen, taiteilijoiden maisemia, soita, harjuja ja järviä, sodan muistoja, kärrypolkuja, maalaismaisemaa, jylhää. Aina tullessani Tuulokseen, tulee hyvä olo.

Tuuloslainen sananlasku kertoo taustani tussuntassuna, mikä se sitten lienee.

"Koskel on koriaa kansaa, Lammil lapiopäitä, Tuuloksessa tussuntassuja, Hauhol vallan hassuja."

Suolijärveä meloessa matkalla voi rantautua Syrjänkärkeen, vanhalle uhrimännyn paikalle. Kirkonrannassa on loivasti syvenevä, hieno uimaranta, jossa voit pulahtaa ja huusikin löytyy hädän yllättäessä. Rannasta Tuuloksen kirkolle on vain kivenheitto ja kannatta jalotella sen verran, nimittäin Tuuloksesta koitoisin ja siellä maalanneen Hjalmar Munsterhjelmin vuonna 1863 maalaama taulu Kristus Getsemanessa on kirkon alttariseinällä ja olet ehkä löytänyt Suomen kauneimman kirkon. Sairialanjoki vie ohi kirkon, taimitarhan Yliselle Tuuloslammille, jonka Kylänjoki yhdistää Aliseen Tuuloslammiin ja ohi vanhan matonpesupaikan, jossa on kiva istahtaa ja syödä eväitä ennen pikkuruista koskea ja laskeutumista Leeheelle, jonka toisessa päässä on kiva uimaranta laavuineen. Kapoinen Kopsjoki vie Pyhäjärvelle, josta Kokonsaari on rantautumisen arvoinen kalloineen. Kokonsaaressa käytiin mukulana retkillä.

Tuuloksessa on myös merkittäviä harjuja, kuten Hevospierettämänmäen selänne, jossa kasvaa lailla suojeltuja hämeenkylmänkukkia, kangasvuokkoja ja näiden risteymiä kuin myös valkolehdokki, häränsilmä, kissankäpälä ja keltalieko. Alueella on polkuja, pysy niillä, ettei kukat tallaannu.

Laurinkallion linnavuori, josta on näkymät, kuin lähellä syntyneen Elisabet Laurilan runoissa. Linnavuori, valtakunnallisesti arvokas muinaisjäännös ja jo lapsuudesta tuttu paikka, jossa mielikuvitus pääsee valloilleen. "Tuuloksen laulu" kuvailee paikallisen agronomin ja runoilijan Eero Eerolan sanoin ja kesiä Tuuloksessa viettäneen Leevi Madetojan sävelin kulmakuntaa. "Suolijärvi, Pyhäjärvi, metsän vyöhyt sankka, Leheeltä Kopsjoki tummat vedet vie, keskellä on kirkkomme ikiturva vankka, takamaille johtavi pakopolun tie. Sinne painui vaimot, lapset, koska surma soi, koska miesten miekan tieltä hurmehuppe loi. Tuulos, Tuulos isän, äidin kehto, sulle, sulle laulumme kallehin soi." AIka vakavaa sanomaa.

Kanalanharjun rinteillä on vanha pähkinäpensaslehto, joka on nykyään suojeltu. Pähkinäpensaita kasvaa myös Laurinkallion kupeessa.

Partiolippukunta Tuuloksen Tulikourien laavulle Korkeisvuorelle mahtuu isompikin porukka. Muistathan, että hyvien retkeilytapojen mukaisesti, taukopaikka on jätettävä vähintään yhtä siistiksi tai mieluummin siistimmäksi kuin sinne tultaessa.

Tiesitkö, että Tuuloksesta on löytynyt vuonna 1923 mammutin luu, yksi Suomen kymmenestä? Tuulosessa ei ihan mammuttia voi ihailla , mutta dinosaurusta kylläkin ja tietysti Hanssin-Jukka ja muutama muu lentokone on nähtävillä. Tuulosessa kannattaa tehdä ostokset ja poiketa kahveella. Tokihan Tuuloksessa kannattaa viettää pitempikin tovi ja yöpyä Hotelli Tuulosessa tai eri puolilla kylää olevissa vuokramökeissä.